GRAMMAR TEST 12, SARIYER EĞİTİM MERKEZİ 

GRAMMAR TEST 12

GRAMMAR TEST - 12

 

1) a.A boot is a kind of shoe.

     b.Houses have roofs.

     c.These peoples are not Europeans.

     d.A dog is good friend to a man.

     e.A cigarette is made of tobacco and paper.

2)a.Put a lemon in your soup instead of salt.

     b.Fruit is very good for you.

     c.Australian sheep give us some very good wool.

     d.Coffee is a drink. Tea is another drink.

     e.I can write in ink or with a pencil.

3)a.What a pity your friend couldn't come!

     b.What stupid of me!

     c.What a clever boy you are!

     d.How stupid can you get?

     e.What awful news!  

4)a.He took up swimming as a sport last year.

     b.I should like a house in a country.

     c.May I walk you home?

     d.Donkeys are stupid animals.

     e.I am fond of apples with cheese.

5)a.Just between you and me, it's her I'm afraid of, not him.

     b.Do you really consider him is stronger than me?

     c.What! Me accept a present from him! I never even speak to him!

     d.Surely, it's him you mean, not me!

     e.I think you're far prettier than them all.

6)a.The parents of all the other boys = All the other boys' parents

     b.A club for women = A womens' club

     c.The glass of someone else = Someone else's glass

     d.The name of my sister-in-law = My sister-in-law's name

     e.Toys for children = Children's toys

7)a.That's too much money for a toy like that!

     b.He is too unpopular to win the elections.

     c.This soup is too hot for me to drink it.

     d.I don't have enough money on me to pay the bill.

     e.The wind is strong enough to blow the roof off.

8)a.You may come and see me any day, but you must come some day.

     b."Please give me some more." "I'm sorry, but there isn't some left."

     c.Didn't you do some work yesterday? I feel certain you did.

     d.You aren't expecting anyone to call, are you?

     e.These aren't my books. Did I take some of yours by mistake?

9)a.What were you two talking about out there in the garden?

     b.How many of those are yours?

     c.Who phoned this morning?

     d.Which feet have you hurt?

     e.Who told you to do it?

10)a.He is much less cooperative than we had expected he would be.

        b.She's not so ugly as you said she was.

        c.She is so stupid as I thought she would be.

        d.You'd be less well-off if you were married and had children.

        e.It is safer to tease a lion than scorn a woman.

 

11)a.I had my car repaired for me yesterday.

        b.We don't have them cleaned very often.

        c.Have someone bring it to you on a tray.

        d.Why don't you have it brought to you on a tray?

        e.Will you have it seen to soon?

12)a.All junior officers are to report to the Colonel at once.

        b.I'm supposed to go and see the boss this afternoon.

        c.Do I have to show my pass every time I go in?

        d.You've got to give it back to me before you leave.

        e.No, you haven't to salute him every time you see him.

13)a.I needn't have bought a new one, so I've brought the old one back.

        b.They didn't need to push it into the corner, because it was there already.

        c.You needn't have said anything; then he would never have known.

        d.You needn't have bought any food; but since you have, let's eat it now.

        e.We didn't need to say anything at all, which was a great relief for us all.

14)a.A regular chair can't stand on three legs; nor can a square table...

        b.She used to get up early, but her husband didn't.

        c.My friend hates mosquitoes. So does almost everyone I know.

        d.The fish must be fried, but needn't the potatoes.

        e.You needn't stay at home, but I must.

15)a."He wasn't late last night." "No, he wasn't, was he?"

        b.They don't understand what we are saying, do they?

        c.There never was any talk of it, was there?

        d."You're rather late."  "Yes, I am a bit, aren't I?"

        e.Doing all these exercises will do you a lot of good, won't they?

 

16)a.What have you been doing while I've been out?

        b.Have you ever been beyond Erzurum?

        c.What good films have you seen during this past fortnight?

        d.Have you been waiting long for me?

        e.You have been smoking at least five cigarettes since you came.

17)a.I generally do wear a hat in winter.

        b.I nearly always have to do it myself.

        c.I have seen rarely a worse piece of workmanship.

        d.He always does say rude things like that.

        e.He only lent it to me.

18)a.The boy fell down as he was running.

        b.When the war broke out, we lived in Mersin.

        c.We went fishing everyday when we were in Göcek.

        d.When we were living in that house we had three servants.

        e.You were wearing a new hat when I met you yesterday.

19)a.You'll have noticed from my lecture how complicated this subject really is.

        b.I take it that this is the right way of doing it.

        c.Am I supposed to think that this'll be the very last time?

        d.I shall have done a lot of work while he will be asleep.

        e.I take it for granted that you'll finish the job on time.

20)a. The valley had been flooded a year ago and it still shows some signs of it.

        b.I was certain that they would ask me what had happened to their friend.

        c.She was wondering why I hadn't visited her before?

        d.It was an ex-convict who had done the killing.

        e.He jumped up as if he'd been stung.

 

01. d

06. b

11. a

16. e

 

 

02. a

07. c

12. e

17. c

 

 

03. b

08. b

13. a

18. b

 

 

04. b

09. d

14. d

19. d

 

 

05. b

10. c

15. e

20. a

 

 

AÇIKLAMALI YANITLAR

1) Yanlış: d.A dog is good friend to a man.

Bu soru, "countables/uncountables -- sayılabilir ve sayılamaz" adlar üzerine kurulu. "Friend" sözcüğü "sayılabilir ad" olup, doğru kullanım "is a good friend" olurdu. Bu tip konuları, halen üzerinde çalışmayı sürdürdüğüm "İngilizce'nin Püf Noktaları" başlıklı e-kitapta ayrıntıları ile ele alıyorum.

Güçlü Çeldirici:c. These peoples are not Europeans.

**"There are five peoples in the house," diyemezsiniz... "five people" demek zorundasınız. Ama, "halklar" anlamına kullandığınızda "peoples" geçerlidir. Şu örneklere bknz:

peoplesand cultures of The Middle East

Turkish-speaking peoples

One Land - Two Peoples: A Federal Solution for Israel and the Palestinians

a study of the peoples of Africa

The human rights situation of the indigenous peoples in Africa

Tıpkı, **"There are five fish on my plate," diyemeyeceğiniz gibi... Ama, "fishes of the world" -- yani "dünyadaki balık çeşitleri"...

2) Yanlış: a.Put a lemon in your soup instead of salt.

Amaçlanan "limon suyu" dur. O da sayılamaz (uncountable) dır. O halde doğru yanıt "put some lemon" (lemon juice, anlamında)... "a lemon" dediğimiz zaman, "koskoca bir limonu cumburlop çayına koy" önerisini getirmiş oluyoruz:

Güçlü Çeldirici: "Australian sheep give"... "sheep" sözcüğünün tekil ve çoğulu aynıdır: "an Australian sheep" demeyip, genel ve çoğul anlamda kullandığımıza göre "sheep give" doğrudur. "gives" yanlış olurdu...

"Coffee is a drink. Tea is another drink." tümcesi, ve "in ink", "with a pencil" ibarelerini belleğinize olduğu gibi yerleştirin. Kimi zaman doğrudan ezber, açıklamağa çalışmaktan çok daha tasarruflu bir yol olur... Bu testte, bu şekilde işinize çok yarayacak, çok sayıda ezber tümcesi var...

3) Yanlış: b.What stupid of me!

Doğrusu, "How stupid of me!" (Amma da budalalık ediyorum / etmişim!...) Kısaca açıklayalım: Bu vurgulu yapı kategorisinde, adlar için "what", sıfat ve zarflar (belirteçler) için "how" kullanılır. Tümce düztümce olur, yani soru biçiminde kurulmaz: What a clever boy you are! Soru sormuyoruz, yorum yapıyoruz: "Ne kadar da akıllı bir çocuksun sen bakiim!" (iltifat, takdir)...

"How stupid can you get?" farklı bir kategoriden bir tümce. "You" burada "one" (kişi, ben sen, o) anlamında... "İnsan nasıl böyle bir aptallık yapabilir, aptallaşabilir, hayret bişi, yahu..."

"What awful news!" = Ne berbat bir haber (veya haberler)... "News" sözcüğü "sayılamaz ad" olduğu için, "article" (a, an, the) almadı...

4) Yanlış: b.I should like a house in a country.

country =1. ülke, memleket; 2. kırsal kesim, köylük yer, kent dışı... Burada amaçlanan ikinci anlamıdır: Doğru deyiş, "in the country" dir. "Bir ülkede bir ev", gramer olarak doğru, ama anlam olarak saçmadır: Dünyada "bir ülkede olmayan bir ev" zaten yok ki...

I am fond of apples with cheese. = Severim severim, kime ne? (Tümce, yine sayılabilir ve sayılamaz adlara dayalı...)

May I walk you home? = Size evinize kadar eşlik edebilir miyim? (Olduğu gibi ezberleyiniz. Yaklaşımınız, "Demek ki adamlar bu lafı böyle söylüyorlar," olmalı...

5) Yanlış: b.Do you really consider him is stronger than me?

İlk bakışta "him", "consider" fiilinin nesnesi ve doğru gibi görünüyor; aslında "consider that he is..." şeklinde başlayan tümceliğin öznesi ve yalın halde olması gerekiyor...

Güçlü Çeldirici: c.What! Me accept a present from him! I never even speak to him! = Ne! Ben ha! Ondan bir hediye kabul edeceğim ha! vb. vb. Konuşma dilinde böyle bir ifadenin kullanılabileceğini not ediniz.

AZCIK FELSEFE:İnsan kendi dilinde, yabancılara yada okullarda kendi çocuklarımıza öğrettiğimiz kuralları nasıl da çatır çatır çiğniyor. Çiğneyince de, bu "vurgulu anlatım" yada düpedüz "yaratıcılık" oluyor. Eh, zaten öyle olmasa, bir bakıma hala dedelerimizin konuştuğu gibi konuşuyor olurduk... Kısacası, "kurallar çiğnenebilir", ama önce aslında kuralları bildiğinize herkesin inanması gerek. Yani, "dilime küfreden bari Türkçe biliyor olsa"...

6) Yanlış: b.A club for women = A womens' club

"women" zaten çoğuldur. Doğrusu: women's... 

7) Yanlış: c.This soup is too hot for me to drink it.

"it" fazlalık... DİKKAT: Türkçe'de, "Bu çorba, onu içmem için..." çok doğal olduğu için, bu kategori tümcelerde kolaylıkla hataya düşebiliriz... Dikkat ederseniz diğer tümcelerdeki "infinitive" (mastar) yapılarının ayrı birer nesnesi var. Ama burada, "to drink" fiilinin nesnesi, zaten "this soup" ve bir adıl (zamir) ile yinelenmesi fuzuli...

8) Yanlış: b."Please give me some more." "I'm sorry, but there isn't some left."

Eminim ki burada hiç güçlük çekmediniz. Doğrusu "there isn't any left"...

a.You may come and see me any day, but you must come some day. = Bu tümce soru ve yorumlara hedef oldu. "Any" ve "some" sözcüklerini vurgulu okuyunuz ve tümcenin anlamına bknz.: "Beni herhangi bir gün gelip görebilirsin; ama birgün mutlaka gelmelisin."

9) Yanlış: d.Which feet have you hurt?

Dikkat sorusu: "Hangi ayaklarınız?" -- Ancak kırkayaklara sorulabilecek bir soru...

10) Yanlış: c.She is so stupid as I thought she would be.

"not so stupid as" veya "as stupid as" olmalıydı

as + sıfat + as = gerek olumlu gerek olumsuz yapılarda;

so + sıfat + as = yalnız olumsuz yapılarda kullanılabilir...

11) Yanlış: a.I had my car repaired for me yesterday.

Eğer, "başkası için değil, kendim için tamir ettirttim" demek zorunda kalsaydık, kendine dönüşlü (reflexive) "for myself" yapısını kullanmamız gerekirdi.

Tabii çok zor bir soru... Şıkların içerdiği yapılar, İngilizcenin "ettirgen" (causative) yapıları:

Have someone bring it to you on a tray. = "have somebody do something" (birisine birşey yaptırtmak) yapısının emir hali... Yani, karşımdaki kişiye, "Onu kendine getirttir" diyorum...

Will you have it seen to soon? = "have something done" (birşeyi yaptırtmak) yapısından future soru... "see to" (gereğini yapmak, icabına bakmak) fiili kafa karıştırıyor. "Will you have it repaired soon?" deseydim, soru bir anda kolaylaşırdı...

12) Yanlış: e.No, you haven't to salute him every time you see him.

have to + yalın fiil = zorunluluk yapısının olumsuzu, "don't have to" şeklindedir.

13) Yanlış: a.I needn't have bought a new one, so I've brought the old one back.

Anlamca mantıksız: "Yenisini satın aldım, ama meğer almam gerekmiyormuş (bunu sonradan anladım); bu yüzden de işte eskisi"... (Türkçe'de bayağı mantıklı göründü di mi!)...

didn't need to do... Yapmak zorunda olmadığım işin başında anlaşıldı, dolayısıyla da böyle birşey yapmadım...

needn't have done... Meğer yapmam gerekmiyormuş, ama bu sonradan anlaşıldı; bu arada ne yazık ki yapmış bulunuyorum...

Reklama girecek ama, bu tür konular "Practical English for Turks" elektronik kitabımın "yardımcı filler" bölümünde ayrıntıları ile işleniyor...

14) Yanlış: d.The fish must be fried, but needn't the potatoes.

Fiil, öznenin sağına geçmeli; soru sormuyoruz... "but the potatoes needn't." ("needen't be fried" şeklinde yinelemeğe gerek yok.)

15) Yanlış: e.Doing all these exercises will do you a lot of good, won't they?

Doing... will..., won't it?

Şıklardaki şu iki tümcede ise, karşımızdaki kişinin gözlem yada yorumuna katıldığımızı belirtiyoruz: "He wasn't late last night." "No, he wasn't, was he?" ("Dün gece geç kalmadı." "Gerçekten de geç kalmadı, öyle değil mi?")... "You're rather late."  "Yes, I am a bit, aren't I?" ("Geç kaldın." "Doğru walla, biraz geç kaldım, öyle değil mi?")

16) Yanlış: e.You have been smoking at least five cigarettes since you came.

İflah olmaz bir tiryaki olan bendeniz bile aynı anda beş sigara "içegelmiş" olamam... Yine reklama girecek ama, bu tür konular "Practical English for Turks" elektronik kitabımın "the tenses" bölümünde ayrıntıları ile işleniyor...

17) Yanlış: c.I have seen rarely a worse piece of workmanship.

Doğrusu, "I have rarely seen..." Bu soru, bu kategorideki belirteçlerin tümce içindeki yerini ilgilendiriyor... "only" sözcüğünün ise yerinin tümüyle oynak olabileceğine ve her konumda tümceye farklı bir nüans kazandıracağına dikkat ediniz.

18) Yanlış: b.When the war broke out, we lived in Mersin.

"Tense" yanlışı. "were living in Mersin" olmalıydı: savaşın patlak verdiği noktada devam etmekte olan bir süreçten söz ediyoruz...

19) Yanlış: d.I shall have done a lot of work while he will be asleep.

"while he is asleep"... Temel tümcelik herhangi bir "future tense" olduğunda, zaman bildiren bağıl (yan) tümcelik bir "present tense" olmak zorundadır...

20) Yanlış: a. The valley had been flooded a year ago and it still shows some signs of it.

"Ago", günümüzden geriye doğru süreyi ölçer. Past perfect ise, "geçmişteki bir noktanın geçmişinden" söz eder... Dolayısıyla, doğru anlatım "the year before"... şeklinde olurdu... Yok, eğer sel bugün itibariyle "bir yıl önce" olmuşsa, bu takdirde de "The valley was flooded..." şeklinde Simple Past Tense kullanmalıydık...